ДПП"Русенски Лом" сключи споразумение за сътрудничество със СНЦ "Сдружение за развитие на туризма в региона на Тутракан"

Нашата кауза "Калимок-виждам те!

 

Сдружение за развитие на туризма в региона на Тутракан сключи споразумения за сътрудничество за съхраняването, опазването от посегателства и популяризирането на ЗМ "Калимок-Бръшлен" с:

- РИОСВ – Русе;

- Българско дружество за защита на птиците;

- Природен парк "Русенски Лом";

- Община Тутракан;

- Община Сливо поле;

- Исторически музей - Тутракан / ЕМ "Дунавски риболов и лодкостроене"

- СУ "Йордан Йовков";

- СУ "Христо Ботев".

Целта на партньорствата е подобряване на комуникацията, координиране и обединяване на усилията ни за съхраняване и опазване на Защитена местност „Калимок-Бръшлен“ и популяризирането й за познавателен туризъм с контролиран достъп за избягване на нерегламентирани дейности и притесняване на многобройните видове, обитаващи защитената местност.

 

На територията на „Калимок-Бръшлен“ няма действаща на място администрация или действащ посетителски център, тъй като не е със статут на природен парк. Възможностите за достъп са много предвид голямата площ на зоната, но неподходящи за незапознати с терена посетители. Случайното посещение може да се превърне в неприятна изненада, ако не знаете кой маршрут да следвате и къде какво можете да видите и да му се насладите. Затова се препоръчва планирано посещение с водач.

 

Същевременно местността ежегодно е изложена на умишлени палежи, нерегламентирано изхвърляне на различни видове отпадъци, бракониерство и несъобразено притесняване на птичите колонии от туристи и други посетители.

 

Тъй като институциите, отговарящи за състоянието на местността са много и синхронизирането на действията е тромаво, тя често става обект на произволни действия, които добронамерени или не водят до заплахи.

 

Сключените споразумения за сътрудничество включват: съвместни мероприятия с цел разгласа значението и природната стойност на местността, разпространяване на полезна информация за посетителите, привличане на повече доброволци за реакция при пожари, поддържане на пътеки, табели и места за наблюдение, бърза сигнализация при забелязване на нередности, провеждане на регулярни срещи за координация на компетентните институции и гражданските организации и максимално използване на инсталирано видеонаблюдение с цел опазване на видовото многообразие.

 

Дейностите се извършват в рамките на проект „Калимок-виждам те!“, който се осъществява благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за нашето утре“ в партньорство с фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.